UPD Pozejdon Zgodovina

Zgodovina

Zametki današnjega Univerzitetnega potapljaškega društva Pozejdon segajo v leto 1974, v obdobje organiziranega izvajanja športno-rekreacijskih interesnih dejavnosti študentov v študentskih domovih.

Prvi tečaji potapljanja na dah in avtonomnega potapljanja so bili z izposojeno potapljaško opremo organizirani za študente ljubljanske univerze že leta 1974.

Leta 1976 je bila v študentskih domovih v ta namen kupljena tudi prva potapljaška oprema. V tistih časih je bilo avtonomno potapljanje v Sloveniji še v povojih (Slovenska potapljaška zveza je bila ustanovljena leta 1971) in za potapljanje ni bilo potrebno opraviti izpita za avtonomnega potapljača.

Leta 1983 je bil ustanovljen potapljaški klub Pozejdon kot sekcija Železničarskega športnega društva. Zaradi interesa študentov za avtonomno potapljanje in njihovo šolanje se je dejavnost preselila v študentsko naselje.

Povečan interes študentov za avtonomno potapljanje je narekoval nakup dodatne potapljaške opreme. Na takšen način so tečaji potekali vse do leta 1990, ko je bil organiziran prvi tečaj, na katerem so si udeleženci pridobili potapljaško kategorijo mlajši potapljač.

Leta 1992 je PK Pozejdon kot sekcija ŽŠD razpadel, hkrati pa je bilo v študentskem naselju ustanovljeno Potapljaško društvo Pozejdon.

Nadaljnji razvoj, nova potapljaška šola v Sloveniji (Scuba Schools International) in novi inštruktorji so bili povod, da se je leta 1996 Potapljaško društvo Pozejdon preimenovalo v Univerzitetno potapljaško društvo Pozejdon.