051-625-387

ZGODOVINA

Zametki današnjega Univerzitetnega potapljaškega društva Pozejdon segajo v leto 1974, v obdobje organiziranega izvajanja športno-rekreacijskih interesnih dejavnosti študentov v študentskih domovih.

1974

Prvi tečaji potapljanja na dah in avtonomnega potapljanja so bili z izposojeno potapljaško opremo organizirani za študente ljubljanske univerze že leta 1974.

1976

Leta 1976 je bila v študentskih domovih v ta namen kupljena tudi prva potapljaška oprema. V tistih časih je bilo avtonomno potapljanje v Sloveniji še v povojih (Slovenska potapljaška zveza je bila ustanovljena leta 1971) in za potapljanje ni bilo potrebno opraviti izpita za avtonomnega potapljača.

1983

Leta 1983 je bil ustanovljen potapljaški klub Pozejdon kot sekcija Železničarskega športnega društva. Zaradi interesa študentov za avtonomno potapljanje in njihovo šolanje se je dejavnost preselila v študentsko naselje.

Povečan interes študentov za avtonomno potapljanje je narekoval nakup dodatne potapljaške opreme. Na takšen način so tečaji potekali vse do leta 1990, ko je bil organiziran prvi tečaj, na katerem so si udeleženci pridobili potapljaško kategorijo mlajši potapljač.

Leta 1992 je PK Pozejdon kot sekcija ŽŠD razpadel, hkrati pa je bilo v študentskem naselju ustanovljeno Potapljaško društvo Pozejdon.

1996

Nadaljnji razvoj, nova potapljaška šola v Sloveniji (Scuba Schools International) in novi inštruktorji so bili povod, da se je leta 1996 Potapljaško društvo Pozejdon preimenovalo v Univerzitetno potapljaško društvo Pozejdon.

1997

Leta 1997 je izvršilni odbor društva za potrebe kvalitetnega izvajanja potapljaških tečajev ustanovil Univerzitetni potapljaški center Ljubljana, ki deluje kot del mednarodne potapljaške asociacije SSI Adriatic Group. Ustanovitev centra je narekovala tudi organiziranost in filozofija mednarodne potapljaške šole Scuba Schools International (SSI), po katerem programu se odvija izobraževanje potapljačev vse od leta 1996.

envelope-o linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram